W związku z realizacją zadania “Wpływ osiągnięć technicznych XXI wieku wpływających negatywnie na rozwój i koordynację zdrowotną dzieci i młodzieży”, w klasie II a odbyła się dyskusja na temat pozytywnych i negatywnych cech wynikających z korzystania z komputerów, tabletów, telefonów, telewizji. Uczniowie w trakcie dyskusji wymienili się wiedzą na powyższy temat, obejrzeli prezentację przygotowaną przez nauczyciela, a następnie w małych grupach wypisywali „plusy” bądź „minusy” technicznych osiągnięć XXI wieku. Łatwiej było dzieciom napisać lub narysować negatywne cechy. Widać, że są oni dość dobrze zaznajomieni z tematem.
W ramach podsumowania, następnego dnia, sprawdziliśmy wiedzę na „pufie prawdy” – „pufie kłamstwa” (ulubiona forma sprawdzania wiedzy przez drugoklasistów). Nie było problemów z podejmowaniem właściwych decyzji lecz jedynie z wyprzedzeniem „konkurencyjnych” uczniów.
A to zdjęcia z realizacji 1 zadania, czyli – “Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia”
mgr Beata Kucab
***
10.02.17r. w kl II b odbyła się debata uczniowska na temat “Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia”, w trakcie której dzieci dyskutowały o zdrowym stylu życia wykorzystując wiedzę zdobywaną w ciągu roku szkolnego oraz doświadczenia własne, ze zwróceniem uwagi na dużą rolę ruchu i stosowanie na co dzień odpowiedniej diety. Debata zakończyła się wykonaniem piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w formie zespołowej pracy plastycznej.
mgr Marta Żaczek